Kenteken informatie

Nederlandse auto's zijn verplicht bij wet om met geldige kentekenplaten rond te rijden. Het is een landelijk systeem waarbij vooralsnog elk land zijn eigen codes mag gebruiken. Zo kennen wij de bekende gele kentekenplaten al weer een tijdje en rijden ze in Duitsland met de bekende witte versie.


Wie gaat daarover?

De bevoegde instantie die de uitgifte van kentekens regeld is de RDW. Een volledige en mooie uitleg over de status van cijfers en letters op onze kentekencombinaties kun je hier vinden. Soms zijn de combinaties bijna op. Maar de RDW maakt niet bekend wanneer de overstap naar een nieuwe kentekencombinatie plaats vindt. Dit om de verkoop van de auto's niet te beïnvloeden. En dat is eigenlijk wel logisch en goed.


Wat mag niet?

Je kent de voorbeelden wel van al te lollige combinaties. Wees gwaarschuwd niet alles is toegestaan er bestaan strikte regels. Sinds kentekencombinatie 4 gebruikt de RDW geen klinkers meer in het kenteken, de letter C en Q gebruikt de RDW ook niet omdat deze letters teveel op een nul lijken. Naast de afkorting van een politieke partij worden de volgende lettercombinaties ook niet gebruikt: GVD, KKK, NSB, PKK, PSV, TBS, SS en SD. Deze liggen voor de hand vind je ook niet?


Nieuwe kentekenplaten

Ben je eentje verloren of is deze gestolen? Geen nood bijna overal bij een door de RDW erkende kentekenplaatfabrikant kun je nieuwe kentekenplaten kopen. Daarvoor gelden natuurlijk wel vooraf afgesproken procedures maar di is geen onverkomenlijke hindernis. Bij diefstal ben je verplicht om aangifte te doen bij de politie. Tegenwoordig kan dat makkelijk via internet. Doe dit wel want je wilt niet dat een potentiele dief rondrijdt met jouw kenteken op zijn auto.


Dagwaarde auto

Wil je de dagwaarde van een auto weten. Dan is het kenteken de manier om de dagwaarde te berekenen, het kan eigenlijk niet makkelijker. Op onze home page staan de websites die dit snel en eenvoudig faciliteren.